Nederlandse Ambassade in Manilla, Filipijnen

Geografische ligging en landkaart

De Filipijnen bestaan uit 7.137 eilanden waarvan rond 880 permanent worden bewoond. Het land is erg uitgestrekt. De afstand van noord naar zuid meet 1.700 kilometer, ruwweg de afstand van Kopenhagen tot Marseille en de totale kustlijn is ruim 34.500 kilometer lang. De oppervlakte van het land is circa 300.000 km2, waarvan bijna tweederde in beslag wordt genomen door de twee grootste eilanden: Luzon en Mindanao. De Filipijnen worden omringd door de Stille Oceaan, de Filipijnse Zee, de Zuid-Chinese Zee, de Sulu Zee en de Celebes Zee.

De hoofdstad is Manilla dat deel uitmaakt van de National Capital Region, ofwel Metro Manila. Metro Manila heeft naar schatting vijftien en een half miljoen inwoners en ligt op zeeniveau op het westelijke deel van het hoofdeiland Luzon aan de sterk vervuilde baai van Manilla. Andere grote steden zijn Davao (1,36 miljoen inwoners) en Cebu City (800.000 inwoners).

Manilla heeft in het algemeen de kenmerken van elke metropool in de Derde Wereld. Aan het ene uiterste zijn er welvarende business centra en riante 'residential area's', aan het andere uiterste kent de stad een groot aantal krottenwijken waar mensen onder vaak erbarmelijke omstandigheden leven. De stad heeft weinig groen. Er zijn industriƫle activiteiten in zowel de minder bedeelde woonwijken als aan de rand van de stad in speciale 'industrial development area's'.